29. Avgust 2009. - Subotica spremna za Prvenstvo Evrope

-- Sve je spremno za početak dva velika turnira u stonom tenisu, za Srbija Open 2009 i Prvenstvo Evrope u miks dublovima -- kaže Zoran Kalinić, predsednik Stonoteniskog saveza Srbije, o značajnim takmičenjima koji se u Subotici održavaju od 3. do 5. septembra (Srbija Open), odnosno od 4. do 6. septembra (Agrobanka Prvenstvo Evrope u miks dublovima).

Oba takmičenja su dobila podršku od Evropske stonoteniske unije. Izvršeno je nekoliko kontrola od strane zvaničnika ove organizacije, a sve ide u prilog tome da Subotica ovakve turnire organizuje svake godine.

-- Evropska unija je izuzetno zainteresovana da ovakvi turniri postanu tradicionalni, a uslovi koje smo im ponudili u Subotici su odlični. Nakon dve godine pauze Prvenstvo Evrope u miks dublovima se vraća na velika vrata, i to kroz vrata grada koji iza sebe ima bogatu stonotenisku tradiciju. Vratili smo stoni tenis u Srbiju, a koliko su čelnici zadovoljni Suboticom govori i podatak da smo već kandidati i za naredno Prvenstvo Evrope u miks dublovima -- govori Kalinić.

Ono što je veoma značajno za domaće ljubitelje stonog tenisa jeste da će titulu prvaka Evrope braniti Aleksandar Karakašević, koji je u dublu sa Rutom Paskauskiene iz Litvanije poslednji aktuelni šampion u ovoj konkurenciji. Ruta Paskauskiene je u međuvremenu postala i pojedinačna prvakinja Evrope čime je potvrdila svoj kvalitet.

-- Sigurno je da se ovaj par nalazi na vrhu liste favorita. No, da neće biti lako stići do evropskog zlata govori i lista učesnika. Tako se mnogo očekuje od beluruskog dubla Pavlović -- Ščetinin, a tu je i dubl Samara -- Filimon. Biće lepo ponovo videti Filimona u Subotici, jer je sa njim Spartak i bio prvak države.

Šansu da se umešaju u borbu za vrh imaće i domaći dublovi. Prema prijavama nastupaju parovi Pete -- Feher, Jevtović -- Erdelji, Milošević -- Molnar, kao i juniorski vicešampionski par Evrope Petkov -- Galonja. Na takmičenju će verovatno nastupiti i Todorovićeva, ukoliko se pronađe neki dobar dubl partner za nju.

Srbija Open će se igrati za nagradni fond od 12.500 evra, a većina učesnika koji nastupaju na Prvenstvu Evrope, nastupiće i u pojedinačnom takmičenju. Spoj dva takmičenja bio je pravi pogodak.

-- Odlučili smo da Srbija Openom pojačamo ponudu i privučemo igrače. Naime, uskoro se održava i Prvenstvo Evrope u pojedinačnoj i ekipnoj konkuenciji i takmičenja u Subotici će biti prava prilika za proveru najboljim igračima. Nismo želeli da suviše širimo turnir. Verujemo da je bolje napraviti kompaktan turnir, koji će ujedno biti i zanimljiviji za gledanje. Naime, takmičenje će se igrati na pet stolova, svaki će praktično biti kao centralni, i bile izuzetno lako pratiti sve mečeve -- kaže Kalinić.

Kako se sada čini, slična takmičenja možemo očekivati i naredne godine, ali i na većem nivou.

-- Čini se da je ovo zaista početak jedne lepe tradicije. Ovo je praktično uvodno takmičenje u, nadam se, seriju još kvalitetnijih nadmetanja. Računamo da će uskoro biti gotova i izgradnja stonoteniske hale, a time bi još više mogli da pojačamo predstojeća takmičenja -- završava Kalinić.

Svi mečevi uživo

Svi mečevi na takmičenjima u Subotici moći će se pratiti i uživo putem zvanične iternet prezentacije Agrobanka Prvenstva Evrope u stonom tenisu: ecmd2009.suonline.net

Program takmičenja

Srbija Open počinje u četvrtak, 3. septembra, a prvi mečevi igraju se od 11 sati, pa sve do 19,45 kada bi trebalo da počnu poslednji mečevi prvog dana. Drugog dana, 4. septembra, mečevi se igraju od 10 do 20,45, a svečano ovaranje je od 18 sati. Istog dana će početi i prvi mečevi Prvenstva Evrope u miks dublu. U subotu, 5. septembra, od 10 sati počinju mečevi u miks dublu, dok će tokom dana biti nastavljeni mečevi Srbija Opena, dok su finalni dueli u ovom delu takmičnja zakazani za 18,30, odnosno 19,30 sati, nakon čega će biti podeljene i nagrade. Poslednji dan takmičenja, nedelja, 6. septembar, biće rezervisan za poslednje mečeve miks dubla, od 10 sati igraju se četvrtfinala, od 12 polufinala, dok je finalni meč zakazan u 14 sati, nakon čega sledi podela medalja i ceremonija zatvaranja.

Povratak...

Ministarstvo omladine i sporta

Sportski savez Srbije

Olimpijski komitet Srbije

RZZS

ADAS

Adresar sporta

ITTF Europe

ETTU

ETTU WEB TV CHANNEL

Laola1.TV

ITTF iTV

Sponzori
Gewo
iSET
Dunav Osiguranje
P3 Travel
Vianor
Pneumaster
By dWeb.rs