04. Mart 2009. - Stonotenisko rame na skeneru u Jokohami

Srpski stoni tenis je do sad bio prepoznatljiv u svetu po rezultatima. Sad će stvari malo da se promene, pa će osim po medaljama naš ping pong da se „pročuje" i po naučnom radu. Dok najbolja selekcija bude u Jokohami tukla svoje bitke, na Naučnom kongresu u istom japanskom gradu doktor Branko Sbutega predstavljaće ekspertski rad kojom će povredu „stonotenisko rame" predstaviti javnosti.

Kongres je posvećen medicinskoj nauci u vrhunskom sportu i održaće se po 11. put. Dr Sbutega je do sad učestvovao u radu ovog kongresa, a za sobom ima tri decenije rada sa Jugoslovenskim i srpskim stonoteniserima, kao predsednik Medicinske komisije Saveza i kao član Medicinske komisije Međunarodne stonoteniske federacije.

- Ovo je sasvim posebna situacija. Po prvi put će javnost da se sretne sa pojmom koji do sad nije bio poznat, a to je stonotenisko rame. U široj javnosti svi znaju za „teniski lakat", „skakačko koleno" i svaka od tih povreda u imenu ima asocijaciju na sport odakle dolazi. Imali smo i mi u stonom tenisu povredu specifičnu za ovaj sport, ali ona do sad nije prepoznavane - rekao je dr Sbutega.

Srpski stručnjak je održati uvodno predavanje pred Kongresom.

- To je priznanje odbora koji je prepoznao moje objašnjenje - rekao je Sbutega i objasnio šta ova povreda znači:- To je sindrom prenaprezanja, koji je karakterističan za stoni tenis. Tek sad se priča o ovoj povredi, jer je napredak igre i uvođenje novih tehnologija, naročito materijala od kojih se pravi guma za reket uticala da se igra potpuno promeni.

Od svih igra sa loptom, stoni tenis ima najmanju lopticu sa neverovatnim balističkim svojstvima. Ova loptica ide najbrže i ima fantastičnu rotaciju.

- Igrači, da bi uspeli da kontrolišu igru treba da imaju veliko umeće. Loptica leti brzinom 100 kilometara na čas sa 2- 3.000 obrtaja u minutu, a sve se to događa na površini veličine stonoteniskog stola - objasnio je dr Sbutega.

Novi materijali još više favorizuju napadački stil igre.

- Glavni udarac je forhend top spin, koji dovodi do sitnih povreda mišića ramenog pojasa. Ta mikro trauma se konstantno ponavlja i dovodi do zamora i patoloških promena u tkivu tetive naročitu u delu u kojem prijanja uz kost. I kad se javi kao akutno stanje, to je već posledica dugotrajne traume. Posebnost ove povrede je što igrače koji igraju desnom rukom boli levo rame i obrnuto. Zato izgleda paradoksalno i bilo je teško objasniti ceo koncept, što mi je na kraju pošlo za rukom.

Sad kad se ušlo u srž povrede postavljena je i osnova da se radi na preventivi.

- Uglavnom se radi na posebnoj vrsti mišića i na posebnoj tehnici prilikom izvođenja udarca. Takođe bitan je hvat reketa - rekao je dr Branko Sbutega.

Za medalje i za dušu

Dr Branko Sbutega je već tri decenije u ping pongu kao doktor, ali je ovaj sport zavoleo kao igrač.

- Školski drug mi je Milivoj Karakašević, počeli smo zajedno da igramo. Karakašević je nastavio da igra za medalje, dok sam ja nastavio da igram za svoju dušu - rekao je dr Sbutega

M. Nikolić

Povratak...

Ministarstvo omladine i sporta

Sportski savez Srbije

Olimpijski komitet Srbije

RZZS

ADAS

Adresar sporta

ITTF Europe

ETTU

ETTU WEB TV CHANNEL

Laola1.TV

ITTF iTV

Sponzori
Gewo
iSET
Dunav Osiguranje
P3 Travel
Vianor
Pneumaster
By dWeb.rs