05. Mart 2009. - Ko putuje - prolazi - Olimpijske igre mladih

Sledeće godine od 14. do 26. Avgusta svet će videti svetsku premijeru Olimpijskih igara za mlade u Singapuru. Na inicijativu MOK Olimpijske igre mladih okupiće takmičare od 14 do 18 godina. U Singapru na programu će da bude 26 sportova uključujući i nove kao što su rvanje na plaži i be- em -iks.

Singapur će da ugosti 3.200 takmičara u 12 dana, a one najbolje očekuje kvalifikacioni proces koji je podjednako mukotrpan kao onaj za odrasle olimpijce.

U stonom tenisu šanse će da budu na strani onih koji će više da ulažu u putovanja igrača koji su rođeni između 1. januara 1994. i 31. decembra 1995. Mesta ima za po 32 dečaka i devojčice. Preko ITTF obezbeđeno je po 27, za po četvoro je planirana vajld karta i domaćin ima pravo na po jednog takmičara u obe kategorije.

Onih 27 igrača imaće tri mogućnosti. Prvo, ako učestvuju na ITTF Kadet Čelendžu u Tokiju u oktobru ove godine. Iz Japana proći će po četiri takmičara, ali ne više od jednog po nacionalnom olimpijskom komitetu i po polu.

Sledeća mogućnost je po plasmanu na svetskoj rang listi za igrače do 15 godina. Važeća lista biće ona objavljena 31. decembra 2009. Proči će po četiri takmičara, koji nisu na spisku onih iz Tokija. Takođe maksimum je po jedan igrač u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i po jedan po NOK.

Za Singapur će da se kvalifikuju pobednici pet Juniorskih tureva ITTF. U slučaju da je pobednik neko ko je prošao po prethodnim kriterijumima prvi sledeći će se kvalifikovati. U obzir će da dođu turniri od 1. januara do 10. juna 2010. godine.

Sa kontinentalnih kvalifikacija Evropa ima četiri mesta, kao i Azija. Amerika ima 3, Afrika 2 i Okeanija jedno. Kvalifikacije moraju da se održe do 15. maja 2010.

U Singapuru pored singla igraće se i mešoviti ekipni deo. Svaki nacionalni komitet koji bude imao dečaka i devojčicu, moći će da oformi tim. Ostali će moći da formiraju tim kombinujući igrače sa istog kontinenta.

M.N.

Povratak...

Ministarstvo omladine i sporta

Sportski savez Srbije

Olimpijski komitet Srbije

RZZS

ADAS

Adresar sporta

ITTF Europe

ETTU

ETTU WEB TV CHANNEL

Laola1.TV

ITTF iTV

Sponzori
Gewo
iSET
Dunav Osiguranje
P3 Travel
Vianor
Pneumaster
By dWeb.rs