08. Novembar 2011. - EP u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom

EVROPSKI ŠAMPIONAT U STONOM TENISU ZA OSOBE SA INVALIDITETOM - 19. - 29.10. 2011. SPLIT-HRVATSKA

Na evropskom šampionatu u Splitu nastupilo je 360 igrača iz 31 zemlje. Ya srpsku reprezentaciju nastupili su Borislava Perić-Ranković, Nada Matić, Zorica Popadić, Sanja Mitrović, Mitar Palikuća , Ilija Đurašinović i Zlatko Kesler kao igrači i treneri Goran Kocić, Lazar kurteš i Evald Gruber.
U pojedinačnom delu takmičenja osvojene su tri medalje, po jedna zlatna, srebrna i bronzana.

Mitar Palikuća na svom prvom evropskom šampionatu u klasi muški t-5 osvojio je bronzanu medalju. u grupi pobedom nad Izraelcem Jeremenkom i porazom od Francuza Roseka plasirao se u četvrtfinale. gde je porazio Belgijanca Branta sa 3:1. U polufinalu je poražen je od Francuza Savantea ali je u borbi za treće mesto pobedio Nemca Bausa. To je bila prva medalja za Srpsku reprezentaciju na ovom šampionatu. U klasi t-5 prvi je Francuz Savante, drugi Norvežanin Urhau a treći Mitar Palikuća.

Borislava Perić Ranković žene klasa t- 4,5 je u grupi porazila Italijanku Nardeli i Poljakinju Rompu sa po 3:0. u četvrtfinalu je bila bolja od Nemice Mikolasek a u polufinalu od Slovenke Dolinar takođe rezultatom od 3:0. U finalu u dramatičnoj borbi poražena je od Šveđanke Ingele Lundbek sa 3:2 i tako je osvojila srebrnu medalju. Redosled u klasi t- 4,5 žene , Prva Šveđanka Ingela Lundbek, druga Borislava Perić Ranković a trecća Slovenka Dolinar.

Treću pojedinačnu medalju za Srbiju obezbedio je veteran Zlatko Kesler. Prvo je u grupi bobedio Nemca Nruklera i Čeha Hadravog, a potom u osmini finala Italijana Molitjerna. U četvrtfinalu pobeđuje Španca Rodrigeza sa 3:0 a u polufinalu Nemca Jana Gutlera sa 3:1 . U finalu ponovo se sastaje sa Nemcem Tomasom Bruklerom i ponovo ga pobeđuje, ovog puta malo lakše i to rezultatom 3:1. U klasi muški t-3 poredak je : prvi Zlatko Kesler, drugi Nemac Brukler a treći takođe Nemac Smidberger. Ovo je druga pojedinačna titula Evropskog šampiona za Zlatka, inače ovo mu je dvanaesti Evropski šampionat na kojima je osvajao 16 medalja što u ekipnoj što u pojedinačnoj konkurenciji a inače peta zlatna medalja.
Nada Matić i Ilija Đurašinović prošli su grupu ali su zaustavljeni u četvrtfinalu, Ilija je poražen od Norvežanina Urhaua sa 3:0 a Nada od Britanke Su Gilroj sa 3:1. Sanja i Zorica nisu prošle grupu.

U ekipnom delu takmičenja osvojene su dve zlatne medalje. Ovo je prvi put da naša stonoteniska reprezentacija osvaja u obe konkurenciji u ekipnom delu takmičenja prva mesta.
Ženska ekipa u sastavu Borislava Perić Ranković, Nada Matić, Zorica Popadić i Sanja mitrović u četvrtfinalu pobeđuju Poljakinje sa 3:0 a u polufinalu Italijanke Nardeli i Zorzeto lako sa 3:0. U finalnoj dramatičnoj borbi pobedjena je Švedska reprezentacija ( Ingela Lundbek, Ana Carin Enkvist) sa 3:2. U prvom krugu Nada gubi od Ingele a Borislava dobija Anu, u drugom krugu Nada gubi od Ane a Beba pobeđuje Ingelu i tako joj se revanšira za poraz u pojedinačnoj konkurenciji. posle dva kruga rezultat je 2:2. Konačnog pobednika odlučuje dubl gde naše devojke uspevaju u dramatičnoj partija da pobede sa 3:2. Ovom pobedom devojke osvajaju prvi put na Evropskom šampionatu zlatnu ekipnu medalju.

Muška ekipa u sastavu Mitar Palikuća, Ilija Đurašinović i Zlatko Kesler uspevaju da odbrane titulu osvojenu 2009 u Đenovi. U četvrtfinalu pobeđuju domaćina Hrvatsku ( Zoran Križanec, Tomislav Spalj) sa 3:0 a zatim Nemačku u polufinalu sa 3:2. U prvom krugu posle dva meča Nemci su poveli sa 2:0, Zlatko gubi od Cetina a Mitar od Nausa. da bi u drugom krugu Mitar pobedio Cetina a Zlatko Bausa, posle dva kruga rezultat je 2:2 i dubl odlučuje ko će u borbu za zlato a ko za bronzu. Naši za nijansu bolji i pobeđu u dublu sa 3:2 . U borbi za odbranu zlata naši ponovo bolji od Češke reprezentacije. Mitar pobedom nad Jardom Hadravim a Zlatko sa dve pobede nad Hadravim i Reneom Tausom donosi konačnu pobedu od 3:1 Ovo je četvrta titula evropskog šampiona za Srpsku reprezentaciju (2001-Frankfurt, 2005-Lido di Jesolo, 2009-Đenova).

Tri zlatne medalje , jedna srebrna i jedna bronzana su konačan bilans naše reprezentacije na ovom šampionatu. Ovo je dosad najveći uspeh stonoteniske reprezentacije na velikim takmičenjima.

Galerija slika

 

Povratak...

Ministarstvo omladine i sporta

Sportski savez Srbije

Olimpijski komitet Srbije

RZZS

ADAS

Adresar sporta

ITTF Europe

ETTU

ETTU WEB TV CHANNEL

Laola1.TV

ITTF iTV

Sponzori
Gewo
iSET
Dunav Osiguranje
P3 Travel
Vianor
Pneumaster
By dWeb.rs