28. April 2009. - Kinezi pa svi ostali

Za Slobodana Grujića Svetski šampionat u Jokohami biće 14, poslednji na kojem će da učestvuje kao igrač i prvi na kojem će da bude selektor. Dvostruki četvrtfinalista svetske smotre u dublu, dva puta se plasirao među 32 u singlu (2005. u Šangaju i 2003. u Parizu).

U Japanu Grujić igraće uz dubl partnera Aleksandra Karakaševića, Žolta Peta i Marka Jevtovića. Sa momcima putuje i jedina predstavnica u ženskoj konkurenciji Anamarija Erdelji.

- Ništa posebno ne osećam bez obzira što je ovo oproštajno Svetsko. Idem da igram i u hodu ulazim u novu ulogu. Nisam uznemiren. Važno je da sam još uvek deo reprezentacije, a da li mi nedostaje igranje tek ću da vidim - rekao je Grujić.

Kad je u pitanju dubl Karakašević i Grujić su uvek na sva velika takmičenja išli sa najvišim ambicijama. Četvrtfinalisti Olimpijskih igara i u Jokohami biće među nosiocima. Ovog puta - 12.

- Sale i ja smo nepredvidivi, ali u svakom slučaju pomoćiće nam što ovog puta putujemo mnogo rasterećeniji. Pojedinačno prvenstvo nije mesto gde Evropljani gaje velike ambicije - objasnio je Grujić.

Pete i Jevtović će po treći put igrati na Svetskom. Do sad najbolji rezultat im je plasman među 32 dubla pre dve godine u Zagrebu.

- Obojica su na prekretnici. Mladi su imaju vremena, ali ne za gubljenje. Sad bi trebalo da uhvate priključak. Nije nam cilj rezultat već da poprave sve ono što smo se dogovorili, a onda će rezultati da dođu sami po sebi. Neka prođu prvo među 100 na svetu. U Zagrebu su igrali dobro u dublu i na tome će da se gradi priča u budućnosti, ali osnova je da budu što bolji u singlu.

Prva tri Kineza sa svetskih lista Vang Hao, Ma Lin i Ma Long su najveći favoriti. Do pre dve nedelje siguran učesnik polufinala bio je, po svim prognozama, četvrti igrač sveta i prvi Evropljanin Timo Bol. Međutim povreda Nemca je pokvarila finalne pripreme, i Nemac je bio prinuđen da otkaže učešće.

- Trenirao sam ovih dana sa njim, ispao je iz ritma u kojem je bio u poslednjih šest meseci. Sad samo ostaje Vladimir Samsonov kao najjači evropski adut. Lično bih voleo da je Bol uspeo jer ima taj kvalitet koji je potreban da se pobede Kinezi.

Japanci će da igraju „kod kuće" i ne treba zanemariti ni njihove ambicije.

- Čak i oni imaju dva Kineza u ekipi. Kan DŽo i Jošida koji je promenio ime. Jun Mizutani je sjajan, igra u Nemačkoj i ima igru za Azijate tako da je veoma opasan i za nas i za njih.

Među Evropljanima Dimitrij Ovčarov je pod pritiskom da zablista iz senke Bola.

- Već je pobeđivao Kineze, čak i Vang Lićina tako da je spreman za vrh. Danac Mejz ima glavu za najveće turnire što je već i dokazao bronzom na Svetskom šampionatu u Kini, kad je do postolja počistio Vang Hao i Hao Šuaia. Ne treba zaboraviti ni legendu Jergena Persona. Toliko dugo igra da mi se već kosi sa logikom da može još da izdrži, ali pre pola godine bio je četvrti na Olimpijskim igrama što dovoljno govori u prilog tome da ne smemo da ga otpisujemo. Kad govorimo o iskusnim asovima, ne treba da se zaboravi ni Zoran Primorac koji i dalje trenira kao da ima 20 godina - nabrojao je Grujić.

M. Nikolić

Povratak...

Ministarstvo omladine i sporta

Sportski savez Srbije

Olimpijski komitet Srbije

RZZS

ADAS

Adresar sporta

ITTF Europe

ETTU

ETTU WEB TV CHANNEL

Laola1.TV

ITTF iTV

Sponzori
Gewo
iSET
Dunav Osiguranje
P3 Travel
Vianor
Pneumaster
By dWeb.rs