14. Mart 2015. - Preporuka za sportske organizacije povodom dana zalosti

На основу Одлуке Владе 15. март 2015. године проглашен је за дан жалости због трагично настрадалих у паду војног хеликоптера.

Имајући у виду ову несрећу која је потресла целу земљу, Министарство препоручује спортским организацијама да и данашња такмичења прилагоде овој трагичној ситуацији, односно да заставе спусте на пола копља и пре почетка одигравања утакмице одају пошту настрадалима минутом ћутања. Такође, сматрамо да би и емитовање забавних садржаја током одржавања спортског догађаја било непримерено.

Уколико се због оправданих и објективних околности не могу одложити већ планирана такмичења за 15. март 2015. подсећамо све спортске организације да су дужне да поштују Закон о дану жалости који прописује да се дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља заставе Републике Србије и застава спортских клубова, а ако је реч о спортским сусретима међународног значаја онда и спуштањем застава међународних спортских организација на пола јарбола или на пола копља.

Такође, пре почетка спортске манифестације, судија звиждуком пиштаљке означава почетак и завршетак одавања поште минутом ћутања, и прикладних порука којима се одаје пошта настрадалима у несрећи због које је проглашен дан жалости.

Поред тога, играчи, резервни играчи, тренери, судије и сви остали учесници спортске манифестације, као и присутни гледаоци (осим непокретних инвалида), дужни су да при одавању поште минутом ћутања устану и да достојанствено обележе одавање поште настрадалима у несрећи због које је проглашен дан жалости.

Povratak...

Ministarstvo omladine i sporta

Sportski savez Srbije

Olimpijski komitet Srbije

RZZS

ADAS

Adresar sporta

ITTF Europe

ETTU

ETTU WEB TV CHANNEL

Laola1.TV

ITTF iTV

Sponzori
Gewo
iSET
Dunav Osiguranje
P3 Travel
Vianor
Pneumaster
By dWeb.rs